zaterdag 4 december 2021 02:55:45

Dag boekenliefhebber, je kan je hier AANMELDEN of REGISTREREN als nieuw lid...

biografie Dean Koontz

  • Dean Ray Koontz
  • Amerikaans
  • maandag 9 juli 1945 (76 jaar)
  • Everett, Pennsylvania, Verenigde Staten
  • http://deankoontz.com/
 

Van Dean Ray Koontz zijn er 56 boeken op Eric's Boekensite.

 

Het schrijven zit Dean Koontz in het bloed…
Als kind al schreef hij verhalen die hij zelf illustreerde, inbond en probeerde te verkopen.
Tegen de zin van zijn ouders besteedde hij zijn geld vooral aan het kopen van boeken. In het laatste jaar aan de Bedford High School slaagde hij er voor het eerst in een kort verhaal aan een tijdschrift te verkopen. Dat was The Kittens, waarmee hij bovendien een wedstrijd won van het Atlantic Monthly Magazine.

Na zijn studie werkte hij een jaar bij een armoedebestrijdingsproject, door de regering opgezet in de bergen van Pennsylvania. Vervolgens kreeg hij een baan als leraar Engels aan een High School. Hij bleef doorgaan met schrijven. In 1969 nam Dean Koontz het besluit om zijn baan als leraar Engels op te zeggen om zich full-time aan het schrijven te kunnen wijden. Een jaar eerder was bij een uitgeverij in New York zijn eerste boek verschenen, de SF-roman Star Quest. De eerste jaren bleef hij zich op de SF toeleggen. In 1970 publiceerde hij niet minder dan acht boeken, waarvan er een, de novelle Beastchild, genomineerd werd voor de Hugo Award.
Met The Chase begaf Koontz zich in 1972 op het pad van de suspense. Het was het eerste van de vele boeken die hij onder pseudoniem schreef, en ook zijn eerste boek dat, als Eigen Rechter, in het Nederlands werd vertaald. Tot 1980 hield Koontz, op aanraden van zijn uitgevers, de genres waarin hij zich bekwaamde keurig uit elkaar. Voor elk genre had hij een apart pseudoniem.
In 1980 kwam de kentering met Whispers, geschreven in wat hij zelf ‘cross-genres-writing’ noemde. Van toen af bracht hij elementen uit meerdere genres samen in boeken die duidelijk zijn handelsmerk droegen: een snelle stijl, een mengeling van horror, suspense en mystery, vaak met iets occults of bovennatuurijks, maar steeds met herkenbare karakters.Met de roman Watchers uit 1987 (vertaald als Het Franciscus Complot) en Lightning uit 1988 (vertaald als Weerlicht) brak hij defenitief door naar een zeer groot publiek.
Dean Koontz is een echte workaholic; voor zo’n 70 uur werken per week draait hij zijn hand niet om. In 25 jaar schreef hij dan ook een oeuvre van meer dan 50 boeken bij elkaar.

 
 

Nieuwste Auteurs

Er zijn geen bezoekers, geen leden en 1 alien online.

copyright © 2003 - 2021 ERIC'S BOEKENSITE