zaterdag 22 juni 2024 11:02:17

Dag boekenliefhebber, je kan je hier AANMELDEN of REGISTREREN als nieuw lid...

biografie John Grisham

  • John Ray Grisham
  • Amerikaans
  • dinsdag 8 februari 1955 (69 jaar)
  • Jonesboro, Arkansas, Verenigde Staten
  • http://www.jgrisham.com/
 

Van John Ray Grisham zijn er 13 boeken op Eric's Boekensite.

 

John Grisham, zoon van een bouwvakker en huizenbouwer…
…droomt als zovele Amerikaanse jongetjes van een loopbaan als baseball-speler. Hij realiseert zich echter op tijd dat hij niet de juiste talenten in huis heeft voor een professionele sportcarrière en besluit zijn zinnen op iets compleet anders te zetten. Na de middelbare school belandt hij op de Mississippi State University, waar hij als ‘major’ een cursus accountancy volgt. Hierna gaat hij rechten studeren op Ole Miss, alwaar hij in 1981 afstudeert.

Grisham vindt snel werk en gaat het edele advocatenberoep uitoefenen in Southaven, Mississippi. Hij specialiseert zich in strafrecht en letselschadeclaimen. Hij draait werkweken van 60 tot 70 uur, maar weet toch nog tijd vrij te maken voor een nieuwe hobby: schrijven.
Zijn juridische loopbaan neemt intussen een grote vlucht. In 1983 wordt hij zelfs gekozen als lid van the state House of Representatives. Op een dag bevindt Grisham zich in het Dessoto County Courthouse en hoort toevallig de aangrijpende getuigenis van een 12-jarig slachtoffertje van een verkrachting. De zaak laat hem niet los. Grisham is vooral geïnteresseerd in de vraag wat er zou gebeuren als de vader van het meisje haar belagers zou vermoorden. Hij vindt deze vraag intrigerend genoeg om er over te schrijven. Het verhaal sleept hem gaandeweg mee. Hij staat zelfs om 5 uur ‘s ochtends op om enige uren te kunnen schrijven voordat hij naar kantoor moet en gebruikt zelfs de schorsingen tijdens rechtzaken om de pen wederom op te pakken.
Drie jaar lang schrijft Grisham aan de roman, die de titel ‘A Time To Kill’ meekrijgt. In 1987 is hij tevreden genoeg om het manuscript naar diverse uitgeverijen op te sturen. Het levert hem in de beginfase niets op. Wynwood Press, een kleine, redelijk obscure uitgeverij ziet er dan toch brood in en brengt het boek in een bescheiden oplage van vijfduizend exemplaren uit in juni 1988. Een succes wordt het niet. Toch gaat Grisham onverdroten verder met zijn creatieve hobby.
Hij begint meteen aan zijn tweede roman, waarin een ‘hotshot’ advocaat aangenomen wordt op een zeer prestigieuze firma, waar al snel niet alles zo perfect blijkt als hij gedacht had? ‘The Firm’, zoals het boek zal gaan heten, wordt het begin van één van de grootste successen in de uitgeversbranche.
Het is echter de filmindustrie die Grisham als eerste ontdekt. Paramont Pictures hoort via via over ‘The Firm’ en koopt de rechten voor een slordige $600,000. Grisham is ineens zeer gewild bij de uitgeverijen. Het boek wordt uitgeven door Doubleday en zorgt voor spectaculaire verkoopcijfers. Maar liefst 47 weken vertoeft de roman op de ‘The New York Times’ bestseller lijst en wordt hiermee het bestverkochte boek van 1991.
Andere mega-successen volgen. ‘The Pelican Brief’ belandt eveneens op de hoogste positie van de bestsellerlijsten, als ook ‘The Client’. Ook ‘A Time To Kill’ vaart mee op deze stroom aan successen; het boek wordt heruitgegeven en wordt eindelijk een bestseller. De vijfduizend exemplaren van de eerste druk zijn inmiddels duurbetaalde collector items.
Grisham blijft succesvol schrijven. Zowat elk jaar groeit zijn oeuvre met een nieuwe titel. De kritieken worden per boek minder lovend, de verkoopcijfers blijven angstaanjagend hoog. Zo kan ook Grishams bankrekening omschreven worden; de voormalige advocaat eet immers van twee walletjes. Hij schrijft een boek, dat met miljoenen tegelijk over de toonbank vliegt, verkoopt de rechten aan een filmmaatschappij en ziet door het succes van de film de boekverkoop nog verder stijgen. Alles waaraan de naam Grisham wordt gekoppeld, wordt een zeer lucratief succes. Het Amerikaanse ‘Publishers Weekly’ riep hem niet voor niets uit als “the bestselling novelist of the 90s”. Momenteel zijn er wereldwijd een dikke 60 miljoen Grisham-boeken verkocht, verkrijgbaar in 29 talen. De verfilmingen ervan zorgen voor uitverkochte zalen.
Grisham zelf blijft er ogenschijnlijk rustig onder. Hij woont met vrouw en kinderen nu eens op een farm in Mississippi en dan weer op een plantage in de buurt van Charlottesville, VA. Hij houdt er zich ook bezig met zijn grote passie uit zijn jeugd: baseball. Eens dromend van een sportloopbaan is hij nu de lokale ‘Little League commissioner’ en heeft op zijn landgoed maar liefst zes complete speelvelden laten bouwen, waarop 350 kinderen, verdeeld over 26 teams een complete competitie afwerken.

 
 

Nieuwste Auteurs

Er zijn 1 bezoeker, geen leden en 3 aliens online.

copyright © 2003 - 2024 ERIC'S BOEKENSITE